esmaspäev

Pulmakutsest üldiselt

"Alati tasub investeerida pisidetailidele, sest see paneb I-le punkti."
Autor: 12 Juuli, 2008 - 12:07 — mirju (pulmad.ee kasutaja)


* Pulmakutsete sümbolid ja nende tähendused

Otsides endale sobilikku pulmakutse kujundust, lappad sa tõenäoliselt läbi palju pabereid/veebilehti, leides tohutult erinevaid kujutisi. Enamus neist piltidest on tähtsad abielu ja armastuse sümbolid. Allpool on toodud mõnede tähtsaimate sümbolite selgitused:

Pruut ja peigmees: Kui pulmakutsel kujutatakse pruuti ja peigmeest, sümboliseerib see paari abieluranda jõudmist.

Topelt sõrmused: sõrmused sümboliseerivad kahe elu ja kahe inimese ühinemist. Sõrmused on tavaliselt valmistatud tugevast metallist nagu kuld või plaattina, et kujutada paari vahelise sideme tugevust.

Topelt südamed: topelt südamed, nagu topelt sõrmused, esindavad samuti kahe inimese ühinemist. Kuna me seostame südant armastusega, sümboliseerib see seda, et kaks inimest on ühendatud läbi armastused.

Kuldne värv: Kuld sümboliseerib tavaliselt 50ndat pulmaaastapäeva. Osaliselt on selle põhjuseks see, et kuld on ebatavaline metall. See pole mitte ainult kõige paremini vormitav, vaid ka metall, mis ei roosteta ega tuhmistu. Kuna kulla ilu säilib väga kauaks, hakati seda üha enam abielusõrmuste materjalina kasutama.

Kell: Kella kasutatakse tavaliselt „salvesta/jäta vabaks kaartidel”. Samas võib kella kasutada ka kutsetel (miks mitte kujutada kella oma registreerimise algusajaga vmt?)

Hõbedane värv: Hõbe sümboliseerib tavaliselt 25ndat pulmaaastapäeva. Nagu kuld, on ka hõbe tohutult hästi vormitav (üks põhjuseid, miks seda nii palju ehetes kasutatakse). Samamoodi nagu kuld, on ka hõbe korrosioonile väga vastupidav. Hõbedat võib mõjutada vaid üks kemikaal – väävel. Selle kõige tulemusel on ka hõbedast saanud millegi väärtusliku sümbol, mis kestab kaua aega.

Pruutkleit ja Smoking: Kui kutsel on kujutatud kleiti ja smokingit, kujutavad need pruuti ja peigmeest.

Hobused ja kaarik: Hobused ja kaarik sümboliseerivad kahte asja – romantikat ja traditsiooni. Tänapäeval on idee hobusest ja kaarikust kokkuvõte klassikalisest romantismist. Lisaks, kasutades hobust ja kaarikut transpordivahendina, sümboliseerib see Viktoria ajastut, kust said alguse paljud meie poolt praegu armastatud pulmatraditsioonid.

Liblikas: Liblikal on pikk sümboolse tähenduse ajalugu. Varased kristlased uskusid, et liblikas esindab inimese hinge. Hiinas tähistab see abieluõnne; mõnedes indiaanlaste hõimudes vaadati liblika poole juhenduse/suunamise saamiseks, kui nende elus olid parajasti toimumas mingid muudatused. Kõige sagedamini tähistab liblikas meeldivat muutust selle metamorfoosi tõttu vähem ilusast roomavast röövikust kauniks liblikaks.

Linnud: Linnud on sagedasti kasutatav sümbol, kuid nende tähendus varieerub vastavalt kujutatud lindudele. Näiteks tuvid (ilmselt kõige sagedamini kasutatavad linnud pulmakutsetel), tähistavad vastupidavat armastust ja rahu. Mõned teised näited: kured tähistavad head õnne, käod õnnelikku abielu, luiged ilu.

Flöödid: Flöödid sümboliseerivad pidustusi ja õnne.

Tort: Tänapäeval on tordist saanud abielu standardsümbol. Tegelikult on olnud tordid (või vähemalt sarnased toidud – koogid) olnud pulmatraditsioonideks juba varasest Rooma ajast alates, kui peig sõi pulmas leivaviilu, mille murdis pruudi pea kohal pooleks, et sümboliseerida naise üle domineerimist. Viktoria ajastul tundi valget pulmakleiti kui pruudi kooki ja see sümboliseeris tema puhtust.

Pulmaküünal/Ühtsuse küünal: Pulmaküünal sümboliseerib kahe elu ühinemist abielus. Kuigi see pole ühegi usutseremoonia traditsiooniline osa, sai pulmaküünla kasutamine populaarseks 1990ndatel. Pruudi ema ja peiu ema süütavad kumbki eraldi küünla, esindamaks nende tütart ja poega. Seejärel kasutavad pruut ja peigmees neid küünlaid, et panna põlema suurem, ühtsuse küünal. Ühtsuse küünla leek sümboliseerib nende uut elu mehe ja naisena.

"Punavad" roosid: "punavad/punakad" roosid tähendavad, et ainult üks inimene mõistab hoidja(rooside hoidja) südant. Kui neid kasutatakse pruutkimbus, tähistavad punakad roosid, et peigmees tõesti teab mida pruut oma südames tunneb.

Kallad: Kalla sümboliseerib imekaunist ilu. Kalla on ka 6 abieluaastapäeva sümbol.

Hortensia: Hortensia tähistab arusaamist – väga olulist eduka abielu komponenti.

Roos: Punane roos sümboliseerib armastust ja kirge. See on ka Juunikuu lill, mida peetakse traditsiooniliseks pulmakuuks ja tähistab ka 15ndat pulmaastapäeva. Teistel rooside värvidel on teised tähendused. Näiteks roosad roosid tähendavad õnne, valged süütust, kollased rõõmu ja sõprust. Lisaks, punaste ja valgete rooside kombinatsioon pruutkimbus sümboliseerib ühtsust.

Tulbid: Üldiselt sümboliseerivad tulbid ideaalset armastatut. Erinevat värviga tulpidel on samuti erinevad tähendused. Näiteks punased tulbid sümboliseerivad inimese pühendumust armastusele, samas kui kollased tulbid tähistavad lootusetut armastust.

Karikakrad: Karikakrad sümboliseerivad süütust ja truud armastust.

Artikkel pärineb lehelt http://www.myexpression.com/ArticlesWedding/WeddingInvitationSymbolsAndTheirMeanings.cfm
Tõlkinud: Kai Kuusik-Greenbaum


* Kutsetega seotud etikett

Pulmade üks oluline osa on kutsete saatmine. Väga ametlike sündmuste puhul on kutse valge ja tekst must, pulmakutse jätab aga palju rohkem mänguruumi nii värvi kui ka kujunduse osas.
Ametlikuks kutse suuruseks loetakse 15 x 10,5 cm. Kaardi keskele kirjutatud tekst peab olema üheselt mõistetav; kellele, kes, kus ja millal (kuupäev ja kellaaeg).
Kutse parempoolses alumises servas peab olema “Osavõtust palume teatada” või prantsusekeelne lühend R.S.V.P. ning kuupäev, mis ajaks teatada ja telefoninumber koos nimega kellele teatada. Pulmades ei soovita kasutada seda prantsusekeelset lühendit, kuna inimestele on see lühend siiski võõras.
Kutse parempoolsesse alumisse serva peaks veel mahtuma ka tekst "Kingiinfo" ja selle taha telefoninumber koos inimese nimega, kes on pandud vastutama selle info jagamise eest.
Vasakusse alaserva kirjutatakse riietumise soov. Riietumissoov kirjutatakse alati meesterahva järgi, hoolimata sellest, kas kutsutav on meeste-või naisterahvas. Vasakusse alaserva krjutatakse ka see, kas kutse on kahele. Seda saab mainida lühendiga “avec” mis tähendab abikaasat või pikaajalist kaaslast.
Kutsele vastatakse alati tänades enda ja abikaasa poolt ning näidatakse üles rõõmu külaliste nimekirja arvamise eest. Antakse teada, kas kutse võetakse vastu või vabandatakse mitte tulemise pärast. Vastus on Teie jaoks siduv, kuna pererahvas seab peoplaanid saabunud vastuste alusel.

Autor: pulmad.ee